Mei pesticidenvrij?

5
4 jaar geleden
open

Bijen, vlinders,…. doen het jaar na jaar slechter. Ook in onze al tientallen jaren pesticidenvrije tuin, zijn de bijen al enkele jaren verdwenen, en vonden we dit jaar veel dode hommels. Er groeien en bloeien nochtans heel wat inheemse planten en er zijn veel overgangen van open naar meer gesloten begroeiing, ideaal voor heel wat insecten.
Gebruik van pesticiden ligt voor een groot deel aan de basis van deze achteruitgang.
Voor zover ik begrepen heb gebruikt de gemeente geen pesticiden meer, en zeker rond het Parkbos is het effect van pesticidengebruik in de landbouw zo goed als uit te sluiten.
Maar… de Pintse burger zie ik volop in de weer met de rugsproeier. Die wil zijn oprit onkruidvrij houden of vraat aan zijn sierplanten bestrijden. De komst van de buxusmot heeft niet alleen de buxus aangetast, maar ook de verkoop van gif in de hoogte gejaagd. Zonder het te beseffen, worden daarmee ook nuttige insecten gedood, en blijkbaar is er ook een negatief effect op mezenjongen die gevoed worden met de rupsen. Bovendien kunnen er negatieve effecten zijn op grondwater, en dus op onze gezondheid.
Praktische voorlichting over hoe op een natuurvriendelijke manier om te gaan met ongewenste planten of plagen lijkt mij dan ook cruciaal. Dit kan ook kaderen in meer algemene adviezen over ontwerp en beheer van ecologische tuinen.
Het gaat hier dus zowel over duurzaamheid als over gezondheid, en door het betrekken van scholen in het project, ook over jeugd.