Ontharden voor een gezelligere, veiligere en speelvriendelijkere wijk

11
7 maanden geledenopen

Waar mogelijk kunnen we nutteloze grondverharding (beton, asfalt, …) omzetten naar een waterdoorlatende alternatief dat de wijk gezelliger, veiliger en speelvriendelijker maakt.

De Vlaamse grond is te veel verhard waardoor te veel regenwater afvloeit ipv indringt in de grond. Vlaanderen reikt subsidies uit om verhardingen te vervangen door groen/doorlaatbare ondergronden. www.operatieperforatie.be geeft ook steun.

Ook al hebben we geen asfaltvlaktes zoals de parking van de Carrefour in Sint-Denijs of van de Makro, in De Pinte hebben we wel (kleinere) verhardingen die we kunnen aanpakken.

Bijvoorbeeld:
– Een van de twee stukjes Guido Gezellelaan aan de Borluutlaan kunnen omgezet worden naar een pleintje ipv een ongebruikt eiland. Idem in de Consciencelaan, en de Leliestraat.
– Kruispunten kunnen we veiliger en gezelliger (bv. een zit- of picknickbank) maken, zoals de Eeuwfeestlaan-Toekomstlaan en de Lijsterstraat-Merelstraat.
– De parkings van het OCP, het Carrefourke, het Europaplein en achter het gemeentehuis vernieuwen met een waterdoorlatend alternatief, zoals de parking van de Okay of de sporthal van Latem.
– Waarom niet in het midden van doodlopende straten met een verbreding, zoals Hof ter Langeveld, een mooie statige boom planten (linde, plataan), met een bank er rond?

Delen